Реализацията на проекта ще продължи, след като отстраним всички забележки на Брюксел

Премиерът Пламен Орешарски спира старта на строежа на „Южен поток”. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след срещата му с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

Още по темата

 

„Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода „Южен поток”, докато текат консултациите с Европейската комисия”, обяви Орешарски.

 

„Има запитваме от страна на Еврокомисията и сме спрели по-нататъшната работа по проекта”, отбеляза министър-председателят. По думите му проектът ще продължи да се реализира само, след като София отстрани всички забележки на Брюксел и уточни начина на неговото изпълнение в бъдеще.

 

България е силно зависима от един доставчик на природен газ, констатира Пламен Орешарски и продължи: „Запознах сенаторите с усилията за диверсификация на доставките на газ и за приоритета, който поставяме върху реализацията на газовия проект Шах Дениз”.

 

Русия не е получавала официално уведомление от България за преустановяване на работата по „Южен поток” и смята да обсъди въпроса с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в понеделник (9 юни). Това каза пред РИА Новости говорител на руското министерство на енергетиката в коментар на новината от София. В Москва обаче определят решението за политическо, а в руската Дума заговориха за "енергиен шантаж". 

 

От Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че провалът на "Южен поток" изисква незабавна оставка. "Винаги съм казвал, че в опитите си да излъжат всички – и Брюксел, и Москва, и Вашингтон, Орешарски и компания ще провалят проекта", коментира Борисов, цитиран от "Фокус". 

 

На днешната среща премиерът Орешарски и сенаторите от САЩ са обсъдили още ситуацията в страната след евроизборите и кризата в Украйна. Американските законодатели благодарили на министър-председателя за участието на българския контингент в Афганистан.

 

Според Орешарски взаимоотношенията между България и САЩ са на много добро равнище, но отбеляза, че в икономическата сфера може да се желае много повече, най-вече от гледна точна на американски инвестиции.