Фотосите ще бъдат разположени в пешеходната част на бул. „Витоша“

С фотографската изложба "Против правилата! Гейовете и лесбийките в спорта" на 19 юни ще бъде открита културната програма на седмото поред шествие "София Прайд".

 

Снимките, които ще бъдат разположени в пешеходната част на бул. „Витоша“, имат за цел да помогнат в премахването на табутата, свързани с хомосексуалността в спорта, както и да привлекат внимание към различните форми на дискриминация срещу сексуалните малцинства в спортните дисциплини. 

 

В изложбата ще бъдат представени портрети на известни легенди като тенесистката Мартина Навратилова и Джъстин Фашану — първият футболист във Великобритания, който разкри, че е гей през 1990 г.

 

„Против правилата“, която ще продължи до 26 юни, ще покаже, че спортът дава възможност на гейовете и лесбийките да живеят живот с пълна самоувереност. 

 

Автор на идеята за изложбата и участник в проучванията за нея е Клаус Сатор, а тя се организира от Европейската спортна федерация на гей мъжете и лесбийките EGLSF в сътрудничество с Център за гей история в Кьолн и други организации.

 

След полунощ на 20 юни пък ще бъде открита изложбата „Cumfaces“ – поредица от 12 фотографии на модели, снимани на ръба на оргазъм от британския фотограф Стюарт Сандфорд. Фотографиите ще бъдат изложени в една съвсем неочаквана галерия – darkroom-ът (Darkroom - от англ. – тъмна стая – традиционно обособено помещение с оскъдно осветление в гей заведенията, предназначено за неформални (и често анонимни) сексуални контакти между посетителите на заведението) на столичното заведение ID club. 

 

Потопени в пълния мрак на стаята на желанията, 12-те цветни фотографии ще бъдат изложени в продължение на две седмици между 21 юни и 6 юли. Стюарт е британски фотограф – визуален артист, който е имал изложби по цял свят, на места като Южна Африка и Швейцария, а някои от творбите му са част от личната колекция на Сър Елтън Джон.