Русия реагира остро на новините за спирането на проекта

Объркване във властта и противоречиви сигнали - така изглежда ситуацията около мегапроекта „Южен поток”. Вчера премиерът Пламен Орешарски обяви, че дейностите по строежа се замразяват. Въпреки премиерското решение, на брега на морето строителството продължава.

 

Газопроводът предизвика политически хаос и в съседна Сърбия. В рамките на няколко часа от Белград обявиха първо, че спират строежа, а малко по-късно, че проектът продължава по план. Вицепремиерът и министър на строителството и транспорта Зорана Михайлович каза, че след като България спира строежа, това ще направи и Сърбия. Премиерът Александър Вучич  опроверга думите на своя заместник.

 

Русия реагира остро на новините за спирането на „Южен поток”. Постоянният представител на Москва в Европейския съюз нарече решението на България "политическо". Според Владимир Чижов Брюксел "практически е преминал към санкции за Русия. Руският дипломат подчерта, че решението на България се взима след посещение на антируски настроения американски сенатор Джон Маккейн.