Договорът бил подписан от работодателя в началото на този месец

Нова ваучерна фирма ще осигурява храна за работниците от мина „Бобов дол”. Договорът бил подписан от работодателя в началото на този месец.

 

Законодателни промени, които да гарантират задължителна безплатна храна на работниците. За това настояват от Инспекцията по труда. Поводът за тази инициатива са проблемите на работещите в мините в Бобов дол и Гълъбово, за които ви разказахме първо по Нова. Те продължават и до днес.

 

Шокиращите кадри показват как служители на мината в Бобов дол се бият за храна в магазин. Проблемът е, че това е единственото място, където миньорите могат да похарчат ваучерите си за храна, които получават от работодателя.

 

Няколко седмици по-късно ситуацията в магазина е идентична – бой няма, но и рафтовете са празни. След поредица от репортажи на Нова телевизия Инспекцията по труда започна проверка – защо на хората се дават ваучери за магазин, който стои празен.

 

„От проведените разговори с работодателя мисля, че и за него самия стана ясно, че такава ситуация не е приемлива и че той трябва да изпълни задълженията си спрямо работниците при специфични условия на труд”, обясни Теодора Дичева от Главна инспекция по труда.

 

От Инспекцията по труда обясниха, че работодателя вече е сключил договор с нова фирма – оператор на ваучери и скоро проблемът ще бъде решен. Въпреки че проверката на държавата е установила редовно изплащане на заплати, бонуси и аванси, работниците са на обратното мнение.

 

Аналогични на Бобовдолските проблеми има и в Гълъбово, Радомир и други фирми от браншове със специфични условия на труд, обясниха от Инспекцията по труда. Получени са редица сигнали, заради които от ГИТ искат от министерството на труда и социалната политика законодателни промени, за да се избегнат подобни ситуации.