Сергей Станишев поиска оставка на управляващите веднага след гласуването на петия вот на недоверие

Кабинетът „Орешарски” пада до края на седмицата, стана ясно след като Сергей Станишев поиска предсрочни избори до края на юли. В изявление пред Националния съвет на БСП лидерът на червените обяви, че няма да подаде оставка, за да не се превърне в изтривалка. Поиска обаче оставката на кабинета веднага след гласуването на петия вот на недоверие тази седмица.

 

Резултатът от изборите е неочаквано слаб за БСП според Сергей Станишев. Лидерът на левицата обаче отхвърли възможността политическата му сила сама да носи отговорност за негативите от управлението. „Признавам, не очаквах от ДПС точно този ход - да излязат с присъда на кабинета „Орешарски”, основана върху хронограма с три сценария за предсрочни избори”, каза лидерът на партията. Станишев призна, че е бил изненадан от коалиционния си партньор, в лицето на ДПС.

 

Честната позиция е изборите да са незабавни
- Сергей Станишев

Честната позиция е изборите да са незабавни. При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извън парламентарни сили срочни избори през юли, до края на юли са възможен реалистичен вариант. И това е най-добрият вариант за страната. Възможно е спешно да се предприемат промени в законодателството, за да се отпуши тази възможност. Няма нито една причина освен тънки политически сметки този парламент и това правителство да продължат своята работа”, допълни той.

 


Станишев поиска избори още през юлиПрез целия ден премиерът Пламен Орешарски не отговаряше на въпроси за евентуална оставка на правителството си. Няколко часа по-късно, след анонса на Станишев, министър-председателя не изневери на стила си, а лидерът на БСП поиска вот на доверие от съпъртийците си.

 

Още по темата

Вече две седмици слушам всякакви размисли и страсти, искания за извънреден конгрес до традиционното искане на моята и на ръководството оставка. За съжаление, в БСП искането на оставки се превърна не в търсене на решение, а в прехвърляне на отговорност. Аз обаче нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, да се крие зад моя гръб. Нито ще се превърна в индулгенция за несвършената работа в това число на всеки един от партията. Затова днес искам да получа отговор от Националния съвет имам ли мандат да организирам предстоящите избори. Искам ясно произнасяне на пленума”, категоричен бе Станишев.

 

Точно след седмица - във вторник, Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност, заради тежката политическа и икономическа криза.

 

Президентът свиква КСНС заради политическата и икономическа кризаРосен Плевнелиев призова политическите партии да не определят дата за предсрочни парламентарни избори през медиите. Вместо това мъглата около бъдещето на страната ни ще се обсъжда следващата седмица в президентството.

 

Кризата в държавата съвпада и със санкциите на Европа. „Разбирам от Европейската комисия, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени, а именно оперативна програма „Транспорт” и оперативна програма „Конкурентноспособност”. Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент”, заяви държавният глава.

 

За момента милиони левове евросредства са поставени на карта по програмите „Регионално развитие” и „Околна среда”. Брюксел ни показа жълт картон заради лошо управление на парите.

 

Останалите политически сили също са готови за предсрочни избориПозицията на ДПС също е категорична. Партията, която се явява втора в настоящето управление, е готова да посрещне спокойно евентуалните политически промени.

 

От Вашингтон председателят на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави Станишев за смелата позиция и за това, че е признал загубата от изборите. Цецка Цачева пък допълни, че от ГЕРБ са готови за избори по всяко време.

 

Реформаторите от своя страна заподозряха Сергей Станишев в опит да направи избори, когато хората няма да гласуват. "Избори през юли са технологично невъзможни и обслужват единствено интересите на ГЕРБ и ДПС", каза Николай Бареков от „България без цензура”.

 

Всичко по темата гледайте във видеоматериалите. 

 

Репортери: Мария Димитрова, Нели Тодорова и Златина Зехирова.