Според него кабинетът "Орешарски" не се е провалил

„На вчерашния пленум на БСП бяха обсъдени много варианти за бъдещето на България – изборите, сокът на изборите, както и какво управление е необходимо на страната”, заяви в „Здравей, България” Валери Жаблянов, депутат от "Коалиция за България".

 

По думите му БСП не може да реши сама кога Пламен Орешарски да подаде оставка. „Ще обсъдим и с ДПС кога да се случи това, както и дата на изборите”, каза той.

 

Орешарски не може сам да реши да подаде оставка, тъй като той е избран с гласовете на БСП”, категоричен беше Жаблянов и допълни, че няма дата, на която кабинетът да си подаде оставката. „В петък няма да си подаде оставката и има много варианти за дата на изборите”, заяви още той. 

 

„БСП управляваше в една много трудна обстановка. Управлението не се е провалило. Ако решим да има избори, може да има много други причини, а не, че се е провалило управлението”, смята Жаблянов.

 

Попитан имало ли е среща между Сергей Станишев и Ахмед Доган, на която лидерът на БСП е предложил да бъде премиер, той отговори, че не е бил на тази среща и не може да отговори. „С ДПС нямаме граждански брак, а политически съюз, който даваше живот на правителството една година”, каза депутат от БСП. 

 

На въпрос защо ДПС е решило да убие правителството, Жаблянов отговори, че опит за убийство няма. „ДПС изрази своята позиция. Позицията им най-вероятно е продиктувано от резултатите на евроизборите, на които БСП претърпя загуба”, отвърна той. 

 

Целия разговор може да гледате във видеото.