Необходима е коалиция БСП-ГЕРБ, смята Нидал Алгафари. Огнян Минчев я смята за невъзможна

Бързите и често неочаквани развития на политическата сцена у нас коментираха в „Здравей, България” политологът Огнян Минчев и PR експертът Нидал Алгафари.

Още по темата

 

Мандатът на управляващите, който е на път да бъде прекратен, трябва да бъде обсъден на две нива, смята Минчев: „Първо, общата причина това управление да не бъде неуспешно, начинът, по който дойдоха на власт, начинът, по който поддържаха властта си срещу протестите на обществеността – това е базисната причина за липсата на легитимност. А непосредствената причина е, че не можаха да разделят корупционно еврофондовете, че тръгнаха срещу българския национален интерес с неевропейски, антиевропейски формат на проекта „Южен поток” – това са темите, които трябва да обсъждаме през тези дни. Иначе технологията на изборите е ясна, тя е разписана в законите, в Конституцията”.

 

„В България отговорът на въпроса какво скара БСП и ДПС е обект на слухове. Раздялата не е принципна, а поради това, че не са могли да разделят парсата”, добави Минчев, според когото причината е подялбата на дялове от властта, които не могат да бъдат консумирани по легитимен начин.

 

Ясно е, че датата на изборите ще е в срок, за който ще се договорят всички политически сили. Това заяви политическият PR експерт Нидал Алгфари. По думите му на пленума на БСП вчера са се показали всички близки приятели и съратници на Георги Първанов в една много масирана атака.

 

„Опитаха се за пореден път да закопаят БСП, не Станишев. Да искаш оставката на лидера в момент, в който отиваш на избори, е нелогично. Ясно е какво ще се случи, ако Станишев подаде оставка – изкачат всичките плъхове, всичките гарвани… Направи ми впечатление, че тези, които най-много искаха оставки, не си подадоха оставките”, посочи Алгафари и прогнозира, че социалистите ще загубят и предстоящия предсрочен вот.

 

Според Нидал Алгафари Бойко Борисов и Сергей Станишев трябва да си преглътнат егото и да създадат едно широко коалиционно правителство. С тази перспектива обаче не се съгласи Огнян Минчев. По думите му това е по-скоро невъзможно, защото противопоставянето между БСП и ГЕРБ се е превърнало в междуличностен конфликт, от който е загубил Станишев.

 

Целия разговор с Минчев и Алгафари ще проследите във видеото.