И още: БСП панически се сваля от власт

Темата за очакваната оставка на кабинета „Орешарски” и предстоящите предсрочни избори е водеща за повечето ежедневници днес, след като вчера и партията-мандатоносител се обяви за извънреден парламентарен вот.

 

На партийния пленум във вторник, лидерът на БСП Сергей Станишев поиска избори през юли, пише на първа страница на „24 часа”. След присъдата на ДПС над кабинета, БСП не можела да носи сама отговорността, отбелязва в подзаглавие вестникът. В присъствието на премиера Орешарски и част от министрите, Станишев заяви, че те не заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата при липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Ежедневникът цитира и думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви: „Не издадохме присъда на кабинета, само ускорихме вземането на правилното решение”.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев предлага избори в края на юли, отбелязва и „Монитор”. Мандатоносителят поиска незабавно оставка на кабинета „Орешарски”.

 

В-к „Телеграф” цитира изказване на лидера на ГЕРБ за развитията в редиците на управляващите: „Оттегляме искането за недоверие. Поздравявам Станишев”, заяви Бойко Борисов след новината, че ръководството на БСП също се обявява за предсрочни парламентарни избори.  

 

Още от водещите заглавия в пресата днес:

 

„Труд”: И Станишев викна: „Оставка!”

 

„Дума”: Станишев поиска избори в края на юли

 

„Преса”: БСП панически се сваля от власт

 

„Репортер”: Невъзможен вот предложи Станишев

 

„Сега”: Станишев изненада БСП и ДПС – „уволни” Орешарски и парламента

 

„Стандарт”: Обратно броене за кабинета

 

„Капитал Daily”: Станишев подаде оставката на Орешарски

 

Пълния преглед на днешния печат можете да проследите във видеото.