Финансовият министър отхвърли апокалиптичните прогнози на ГЕРБ

Финансовият министър Петър Чобанов не споделя мотивите за вота на недоверие за финансовата политика на кабинета „Орешарски”. В началото на дебатите по внесения от опозицията вот Чобанов го определи като „еклектична компилация по проблеми от миналото и евентуално бъдещо развитие” и не спря дотук:

 

„Мога да ги оприлича, като използвам кулинарните сравнения, популярни от близкото минало. Мотивите за вота и самият вот приличат на претоплен тюрлюгювеч, който продължава да е безсолен, заяви министърът, цитиран от БГНЕС.

 

По думите на ковчежника през последната година се е реализирала значителна промяна във философията на фискалната политика, чрез съобразяване на целите с икономическото развитие и преустановяване на натиска над бизнеса. Бюджет 2014 поставил началото на цялостна промяна в отношението към публичния ресурс чрез ориентиране на фискалната политика към растежа и акцентирал върху развитието на регионите и социалната отговорност.

 

„Бюджетът създаде предпоставки за ускоряване на икономическия растеж, насърчаване на заетостта, осигуряване на нужната социална закрила и намаляване на административната тежест към бизнеса и хората”, посочи още първият финансист на държавата в изказването си пред депутатите.

 

Чубанов коментира прогнозите на ГЕРБ за надценяване на приходите и неизпълнение на очакваните данъчни постъпления, както и оценките за състоянието на държавния дълг. По думите му фискалният резерв днес е 6 млрд. лв. Финансовият министър обясни нарасналия с 578 лв. спрямо 2013 г. дефицит с по-високите разходи по европейските фондове в размер на 514 млн. лева.

 

Представителят на кабинета отчете ръст на събираемостта през 2013 г., която е била 28,6% от БВП, при 27,6% в предходната година. Спрямо периода 2010 – 2012 г. пък данъчните приходи са се увеличили с един процентен пункт или 800 млн. лева. Една от основните критики на опозициите бе свързана именно с работата на приходните агенции.

 

Министърът на финансите се похвали и с въдворяването на ред при възстановяването на ДДС и комуникациите между приходните администрации и бизнеса. „Правителството прекрати вредната практика да се задържа финансов ресурс на бизнеса, за да се показва по-добро изпълнение на приходите”, посочи Петър Чобанов.

 

Чобанов отхвърли „внушенията за апокалипсис” в здравната система и добави, че краткосрочните индикатори за икономическа активност растат и са с най-високи равнища от 2008 г., а за първи път за последните пет години намалява безработицата за първото тримесечие на годината.