Четири часа депутатите дебатираха по петия вот на недоверие

След заявките за незабавна оставка на кабинета, управляващите днес дадоха сигнали, че няма да бързат. Очертава се изборите да са наесен.

 

Четири часа депутатите дебатираха по петия вот на недоверие. Премиерът Пламен Орешарски не защити дори и с една дума финансовата си политика и си тръгна преди края на дискусиите. 

 

А въпросите за оставката, поискана от партиите в управлението, излязоха на преден план. 

Още по темата

 

Искаме избори във възможно най-кратки срокове. Но юли технологично е невъзможно. Разбирам, че интересът на останалите партии е БСП да отиде без ръководство на предстоящия вот. Но ние няма да тръгнем като разпасана команда. Иначе театрално можем да хвърлим оставки”, заяви Мая Манолова. 

 

Мандатоносителят е БСП, тяхна е волята, тяхно е решението”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. 

 

Волен Сидеров пък призова незабавни избори на 20 юли. 

 

Освен това днес бяха избрани и членовете в Сметната палата. Именно този избор може да се окаже препъни камък за евентуални коалиции в бъдеще, поне що се отнася до ГЕРБ. 

 

С днешното си поведение и назначения БСП, ДПС и „Атака” са торпилирали в зародиш всички възможности за политически диалог, коментира от САЩ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Дори се учудвам на ДПС, че заради няколко членове в Сметната палата си затварят вратите за каквито и да е нормални разговори с нас”, заяви Борисов.

 

Според Борисов е трябвало във вторник на Консултативния съвет по национална сигурност партиите да бъдат прагматични и да търсят решение на кризата. След днес позицията на лидера на ГЕРБ напълно се била обърнала. 

 

„Те трябва да признаят пълната си капитулация и че са провалили държавата. Бях готов на компромиси, но след днешното им безпардонно поведение не виждам смисъл да имам някакви очаквания, че те биха могли да бъдат лоялни партньори”, заяви Борисов.

 

Според него избори трябва да се проведат, когато хората се върнат от отпуски. 

 

Иначе по финансовите спорове министър Петър Чобанов беше категоричен, че прогнозите за апокалипсис не са реални.

 

В пленарна зала споровете за хазната се сведоха до хляба и пастите, а Орешарски не защити кабинета с нито една дума. Даде я на министрите си.

 

На критиките на опозицията във всички сфери управляващите отговориха с усмивка.

 

Ние се усмихваме, защото въпреки всичко българската икономика е стабилна”, заяви вицепремиерът Даниела Бобева.

 

Българските граждани нямат време за губене. Имат нужда от силна и отговорна, а не самоцелна и подчинена на безпринципни договорки политика”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. 

 

Според финансовия министър Петър Чобанов вотът може да бъде оприличен на „претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен”.

 

Докато той защитаваше финансовата политика на кабинета, премиерът Пламен Орешарски се срещна с Лютви Местан и Михаил Миков в кабинета на председателя на парламента. Какво точно са обсъждали, така и не стана ясно. Но най-вероятно темата е била дали и кога да подаде оставка кабинетът. 

 

Гласуването на вота на недоверие ще е в петък. Тогава Пламен Орешарски ще се отчете пред депутатите и по казуса „Южен поток”. Неофициално се заговори, че до вторник едва ли ще се стигне до оставки. 

 

Остава да видим дали фаталният петък 13 ще се окаже фатален и за Пламен Орешарски, защото тогава ще е гласуването на вота, а и дали ще послуша Сергей Станишев, който го призова да подаде оставка веднага след петия вот на недоверие.

 

Повече по темата гледайте във видеото!