Големите търговци обаче прогнозират обратното -

Рязко поевтиняване на храните обещават производители. Според тях може да плащаме с между 5 и 30 на сто по-малко. Но при едно важно условие - промените в антимонополното законодателство да бъдат приети спешно от Народното събрание.


Идеята е да се гарантират равни права на производителите и големите вериги при сключване на договори помежду им.


Тази прогноза е само едната страна на монетата. Търговците казват, че това ще доведе точно до обратното.


В предизборната обстановка замириса на война между хипермаркети и производители.
„Няма война, има война между здравия разум и популизма", обяснява Йордан Матеев от Сдружение „Модерна търговия”.

 

"Отношенията са сложни, но няма военни действия. Ние сме на финала на подписване на мирен договор”, твърди Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите


Мирният договор под формата на нов закон обаче за хипермаркетите значи друго. Законът предвижда в историята да останат такси, които производителите плащат, към договора си с веригата – като такса нов обект или рожден ден на магазина.  


Резултатът – според Съюз „Произведено в България” –  стоките ще поевтинеят в рамките от 10 до 15,20, в някои случаи – 30%.


Големите търговци обаче прогнозират точно обратното. Обясниха ни, че срещу таксите и бонусите, поемат задачата по рекламата и логистиката на продуктите.


„Ако всички тези услуги бъдат забранени, както предвижда този закон, то цената неминуемо ще се качи, защото всички тези услуги ще бъдат оскъпени – всеки сам да прави своите промоции, своите маркетингови кампании, което ще се отрази най-много на малките производители", заяви Йордан Матеев от Сдружение „Модерна търговия”.

 

"Единственият шанс да се вдигнат цените след приемането на този закон, е да ги вдигнат нашите колеги от търговските вериги”, обясни Лукан Луканов от Съюз „Произведено в България”.


За икономиста Хърсев – едно е сигурно – поскъпване ще има.


„От това се оплаква българският производител – че конкуренцията на пазара му бута цените и затова той е длъжен да се съобразява с пазарното ниво, да поевтинява стоките, а на него, разбира се, му се иска да печели повече и веднага”, твърди икономистът Емил Хърсев.


И още едно предложение на производителите за поевтиняване  – ДДС на храните да падне до 5%. Мярката вече давала резултат в съседна Румъния.


Повече по темата гледайте във видеото.