Кои територии влизат в парка и кои остават извън защитата на държавата?

Започва ли нов скандал за Българското Черноморие? След поредицата шумни спорове по застрояването там, преди година Народното събрание реши да бъде създаден национален парк „Българско Черноморие”.


Кои територии обаче влизат в парка и кои остават извън защитата на държавата?


Паркът ще обхваща 52 000 хектара земи. В това число - 2 природни парка – „Златни пясъци” и „Странджа”, 3 резервата – „Калиакра”, „Камчия” и „Ропотамо” и още десетки защитени зони.
Един от големите проблеми, които поставят природозащитниците е именно трудното управление на толкова разпръснат парк. Само да си представим как инспекторите ще проверяват тази огромна територия? Проблемите не свършват до тук.


В предложението за националния парк са вкарани парчета от населени места, а това противоречи на закона. Според шефа на Асоциацията на парковете Тома Белев екоминистерството е допуснало редица неточности.


„Задължават Комитета по горите да маркира границите. А комитет по горите няма от 1997 година. Устройството на територията на парка се извършва по Закона за устройство на териротията, а този закон бе отменен през 2001 година”, обяснява Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.


Идеята на парка е да опази биоразнообразието по цялото Черноморие. Особено от постоянните апетити на инвеститори към красивите кътчета по бреговата линия. В предложението обаче някои важни и спорни терени липсват.


„Дюните на Дуранкулак, дюните в Аркутино, дюните на Камчийски пясъци. Те не са включени”, твърди Тома Белев.


Няма ги и повечето заменени гори по крайбрежието. Извън пределите на парка са имоти, за които се твърди, че са свързани с архитект Калин Тихолов и депутата Йордан Цонев.


Спорен е въпросът около евентуалното отчуждаване на частни имоти. Според професор Мечева от екипа, разработил анализа за създаването на парка, такива случаи ще са малко.


„Има видове с изключително висока природозащитна стойност. Ако те имат единствено местообитание на някои имоти, тогава биха могли да се водят преговори”, обяснява проф. д-р Румяна Мечева от Института по биоразнообразие при БАН.


Идеята за парк „Българско Черноморие” изостри страховете на собственици на земи.
„Земите на собствениците се отчуждават. Аз казвам „национализират”, защото ще бъдат купени от държавата за жълти стотинки. Това не е национален парк, а национален грабеж”, твърди Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско Черноморие”.


Предстоят серия обществени обсъждания, на които спорните въпроси трябва да намерят решения.


Над 60% от земята в парка е държавна, общинските имоти са около една трета. Частните парцели са под 1%. Има и доста земи с изяснена собственост. Проектът за парк „Българско Черноморие” има сайт с подробна карта, която всеки може да разгледа още преди обществените обсъждания в Бургас, Варна и Добрич.


Повече по темата гледайте във видеото.