С голям протест на 14 юни те ще отбележат година от началото на недоволството

„Оставката на правителството се отлага от една година насам. Ние я чакаме с голямо нетърпение. На 14 юни има енергия за протест, ще има много хора и ще отбележим една година от големия протест. Това правителство се гърчи в предсмъртни гърчове”, каза в „Здравей, България” Теодор Михайлов от "Протестна мрежа".

 

В сряда в прокуратурата са били привикани представители на ръководството на Корпоративна търговска банка, с директор Цветан Василев, заради сигнал на "Протестна мрежа". Те твърдят, че има организирана група, с престъпни намерения между Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. 

 

„Събрали сме достатъчно факти да направим обосновано предположение, че между тези трима души има някаква свързаност. Това, което прави в момента Николай Бареков, е недопустимо – той се опитва да сплашва наши активисти, като използва прокуратурата”, каза Асен Генов от „Протестна мрежа”.

 

Той допълни, че трябва да бъде разследвано финансирането на партия „България без цензура”, цялата предизборна кампания и прането на дарения. 

 

В сигнала на „Протестна мрежа” има данни за имотните състояния на тримата, ползване на активи в офшорни зони, съмнения за спрени разследвания и търговия с влияние и други. „След като е имало информация за всички тези нарушения, защо Сергей Станишев и Корнелия Нинова назначават Пеевски за шеф на ДАНС?”, попита Генов.

 

Според него е притеснително, че в медиите излиза информация, че се подхожда преференциално към един от тримата. „А те са свързани. Очакваме от прокуратурата да се заемат и с Бареков и Пеевски”, допълни той. 

 

Попитан какво знае за войната между Делян Пеевски и Цветан Василев, Теодор Михайлов отговори, че знаят това, което се пише по медиите, нямат вътрешна информация. „Тази война клати държавата. Аз съм на мнение, че правителството в момента пада в резултат от тази война”, заяви Михайлов.

 

„Протестите осветиха тези взаимоотношение. Става дума като че ли за ревност между БСП и ДПС и икономическите кръгове зад тях”, допълни Генов. 

 

Според "Протестна мрежа" тази една година на протести не е била изгубена, тъй като са осветили много неща, които дълго време са крити и никой не ги е виждал.

 

„Нямам проблем с това кой управлява, а с това как се управлява. Работата на политиците е да създават законови рамки, а не на банкерите да го правят”, каза Михаилов. 

 

„Не се притеснявам от това, ако властта се управлява неприемливо, да има отново и отново избори, докато нещата не се стабилизират и политиците не се научат”, добави от своя страна Асен Генов. 

 

Целия разговор може да гледате във видеото.