България се нарежда на 11-о място в Европа по брой щъркели на глава от населението

Започва световно преброяване на щъркелите. У нас гнездят около 5000 двойки - най-много са в районите на Пловдив, Хасково, София и Плевен. За първи път в голямото броене може да се включи всеки. 

 

Няма шанс да видим щъркел там, където въздухът и водата са мръсни. Колкото повече са белите щъркели, толкова по-чиста е приятна за нас е околната среда. Тези елегантни животни обикновено са близо до хората, но предпочитат места като село Ярлово, където са намерили и храна, и приятели.

 

С годините едно гнездо може да достигне тегло до 2 тона. Затова основата му трябва да е стабилна, обяснява опитен планинар, който е изградил вече 7 гнезда около своя дом.

 

Гнездата на бай Тошо от село Ярлово могат да служат като пример за такова строителство и щъркелите очевидно ги харесват. От своята практика той е преценил, че всяко гнездо трябва да е на достатъчно голяма височина и трябва да е широко около 1,5 метра в диаметър.

 

Популацията на белия щъркел в Европа е стабилна. Изключение правят скандинавските страни, където видът е под заплаха. Засега България се нарежда на 11-о място в Европа по брой щъркели на глава от населението. Заплахата, не само у нас, е изсичането на горите. По този начин влияем на водния режим, а оттам изчезват реки, блата и други влажни зони, където щъркелите намират храната си. 

 

Преброяването на щъркелите започва на 15 юни. Има и сайт, където всеки може да въведе данни за щъркелите в своя регион. Важно е да се отбележат GPS координатите на наблюдението.