Възобновена е проверката срещу Моника Станишева по аферата „Хохегер”

Прокуратурата се активизира по сигналите срещу банкера Цветан Василев и политиците Делян Пеевски и Николай Бареков. Разпитани са 12 души от банката на Василев - сред тях не само хора на ръководни постове, но и охранители, архивари и служители.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че проверките срещу Пеевски и Бареков са пред финализиране. Сигналът срещу тримата беше внесен от “Протестна мрежа”.

 

Цацаров избра да говори за банкера, депутата и новия политик на прокурорски жаргон. Така тримата се сляха в неидентифицирания обект “лицата”. Остана журналистите да гадаят кой номер проверка за кое лице се отнася.

 

„Проверката с едното лице е на фаза разпит. Проверката за второто лице е почти пред финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е и проверката спрямо третото лице”, каза Цацаров. Разпознаването кой, кой е направиха от “Протестна мрежа”.

 

В контекста на политическите трусове, главният прокурор потвърди, че Моника Станишева е била разпитвана. Цацаров обясни, че това е станало, защото има започнала проверка. „А към нея е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички тези твърдения. Но основната причина е проверката, която е започнала след сигнал на парламентарна комисия”.

 

Самата Моника Станишева изпрати в Нова ТВ специална позиция, в която твърди, че никога не е била разпитвана по аферата „Хохегер”, нито от полицията, нито от следствените органи. Изпрати и прокурорско решение, с което тази проверка е приключена със заключение, че няма престъпление.

 

По-късно от държавното обвинение на свой ред съобщиха, че прекратената проверка срещу Моника Станишева е възобновена от Апелативната прокуратура. Разпоредени са разпити на всички, които са участвали в подготовката, сключването и изпълнението на договора с австрийския лобист Хохегер.