Парламентарното мнозинството отхвърли атаката на опозицията срещу фискалната политика на кабинета

Народното събрание отхвърли внесения от опозицията вот на недоверие в кабинета на Пламен Орешарски. Петият вот, иницииран от ГЕРБ, бе за провал на фискалната политика на правителството, подкрепено от БСП и ДПС.

 

В пленарна зала гласуваха 224 народни представители. „За” се обявиха 109, вотът беше отхвърлен от 114 депутати, а един техен колега се въздържа.

 

Кога ще има оставка на кабинета остава неясно„Гласувах против вота на недоверие, защото ГЕРБ няма морално право да внася вот точно на тема фискална политика”, заяви лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев. „Правителството не падна, защото няма основание да бъде подкрепен този вот на недоверие”, посочи председателят на БСП.  

 

„Този вот на недоверие утвърди интересна практика на опозицията – да атакува политики на кабинета, в които те се провалиха в предишния управленски период”, каза от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски. 

 

Фискалните ни показатели са най-добри сред 28-те страни-членки на Евросъюза, подчерта министър-председателят. Орешарски благодари на депутатите, че са отхвърлили и този вот на недоверие срещу неговия кабинет.