Премиерът потвърди, че е разпоредил спиране на работите по проекта

Надежда, че няма сериозни нарушения на европейското законодателство по отношение на „Южен поток” изрази в парламента Пламен Орешарски. Премиерът бе изслушан от депутатите по въпроси, свързани с реализацията на проекта.

 

„Предстои диалог с Европейската комисия и официални отговори от наша страна”, отбеляза Орешарски, цитиран от БГНЕС. Коментарите му идват, след като изпълнителният орган на ЕС изпрати писмо до България, първа фаза от наказателна процедура заради предполагаеми нарушения във връзка с изграждането на газопровода.

 

„Европейската комисия подлага на съмнение процедурите по определяне на „Южен поток България” за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от „Южен поток България” поръчки”, обясни министър-председателят.

 

По думите на Орешарски естеството на забележките предполага детайлен и юридически задълбочен анализ, какъвто в момента се извършва от Министерство на икономиката и енергетиката и Българския енергиен холдинг. Затова той отказа предварителни оценки в тази посока.

 

Българската страна ще предостави отговорите на всички въпроси, които Европейската комисия изисква”, увери Пламен Орешарски.

 

Премиерът отбеляза, че в съответствие с призива на ЕК е разпоредил на съответните български участници да спрат действията по изграждане на тръбопровода, докато текат консултациите с Европейската комисия и докато не се вземат мерки в резултат на тези консултации.

 

За първи път замразяването на проекта Пламен Орешарски обяви след среща с трима американски сенатори в София. Делегацията беше водена от бившия кандидат-президент на САЩ и конгресмен от Републиканската партия Джон Маккейн, който настоя за по-малко руско участие в "Южен поток". Новината предизвика отзвук в руското медийно пространство, а представители на властите в Москва и ръководството на „Газпром” заявиха, че не са получавали писмено уведомление за спиране на енергийния проект.

 

Вчера темата коментира и председателят на Народното събрание Михаил Миков. По думите му изявлението на премиера не може да спре „Южен поток”. Посланието на министър-председателя било, че предстои посещение на представители на ЕК, които ще се запознаят подробно с отговорите на въпросите, поставени в писмото на Комисията.