Три последователни слънчеви изригвания засякоха астрономите през последните дни

Три последователни слънчеви изригвания засякоха астрономите през последните дни. Две от тях са категоризирани като особено силни. Какво означава това и имаме ли повод за притеснения?

 

Астрономите установиха, че изригванията са от най-високия клас. Колкото по-висок е този клас - толкова по-силно е електромагнитното влияние върху Земята. И съответно толкова по на юг могат да се усетят последствията. Пряко застрашени при такива ситуации са сателитите за връзка и навигация, електропреносната мрежа, както и астронавтите в открития космос. 

 

Ако очакваме слънчевото изригване да изпепели Земята или да отнесе атмосферата - не. Това няма да стане въпреки днешната фатална дата 13-ти.

 

Ние не сме уязвими, но не можем да кажем същото за електропреносната мрежа и комуникациите на планетата. Първата документирана слънчева атака е през 1859 година. Радиационният шок е бил толкова силен, че сиянията, типични за полярните области, са били видими чак на Карибите. 

 

Силно изригване срива комуникациите в Съединените щати през 1972 година. След удара един от телефонните оператори AT&T изцяло реформира системите си.

 

6 милиона души остават на тъмно за цял ден в Канада през 1989 година. Мощна слънчева буря прекъсва електропроизводството в електроцентралите.

 

Разстоянието от Слънцето до Земята е около 150 милиона километра. Когато звездата изхвърли доза енергия към нас, скоростта на радиацията е около 3 хиляди километра в секунда. Или с други думи, ние усещаме ефекта на едно изригване минимум 15-20 часа след самото изригване.

 

Учените наблюдават и прогнозират космическото време. При силни смущения се препоръчва изключване на важни електропреносни съоръжения и пренасочване на някои планирани полети в небето над Арктика.

 

Колкото до нас, хората, пряка опасност, както неведнъж сме казвали, няма. Смущенията в електромагнитния фон се усещат по-сериозно от хората със сърдечни проблеми и кръвното налягане. Изригванията могат да нарушат съня, апетита и концентрацията на работното място. Ако някои от нас са усетили нещо подобно - спокойно. Това е магнитна буря, а не края на света.