Някои от горивата на световните пазари достигнаха най-високите си цени от месеци насам

Кризата в Ирак повиши цените на петрола на световните борси. Анализатори предупреждават, че опасността от нарушаване на доставките може да вдигне цените по бензиностанциите. Някои от горивата на световните пазари достигнаха най-високите си цени от месеци насам.

 

Избухването на боевете в Северен Ирак се отрази значително на цената на петрола. Сощи суровият петрол тип Брент достигна цена 114 долара за барел. Това е най-високата цена от 9 месеца. Търговците твърдят, че все още е рано да се правят заключения, че се задава криза.

 

"Определено Ирак е темата на деня. Всички са напрегнати. Но засега производството и доставките не са засегнати", коментира собственикът на брокерска агенция Джефри Гросман.

 

Опасенията не са свързани само с Ирак. Боевете между сунити и шиити могат да въвлекат в конфликта и други държави от района на Персийския залив. Това почти сигурно би означавало по-високи цени на петрола

 

"Пазарите са много чувствителни към случващото се в Близкия Изток. Цените на различните видове петрол са свързани помежду си. Това е глобален пазар и събития като тези се отразяват", допълва той.

 

Кризата идва в момент, в който специалистите прогнозираха повишаване на търсенето на петрол и петролни продукти и покачване на цените. Кризата в Ирак допринася за тази тенденция.