"Южен поток" няма да намали разходите на българина за енергия, на мнение е Юлиян Попов

„Докарахме се дотам, докъдето се бяхме засилили. Опитахме се да излекуваме един вид управление с подобен вид управление. Сменят се едни партии с други партии, едно управляващо мнозинство с друго. Страхувам се, че сега пак ще направим същото. Може би случващото се е едно осветяване на един проблем”, коментира специалистът по политически маркетинг и ПР Арман Бабикян във връзка с опита за покушението срещу Пеевски.
 
Той подчерта, че „този номер със задкулисието” не е новина и допълни: 
 
„През тази една година ми беше много смешно това нарочване с въпрос „Кой?”. Първо е ясно „кой” и втори, лицето Пеевски не е никой, въпросът е кой е зад него. И всички знаят кой е зад Пеевски. Винаги тежкият въпрос е бил „Защо?”, а не „Кой?”
 
Археологът проф. Николай Овчаров допълни към важните новини от изминалата седмица интервюто на Валерия Велева с Бойко Борисов:
 
„Това е подаване на ръце един към друг, няма никакво съмнение. Ключова е фразата, че БСП не може да управлява сама, но и че ГЕРБ не може да управлява сама. И другият момент е, в който той казва, че при едно бъдещо управление, Цветанов няма да бъде министър. Другото важно нещо е, че това интервю се дава от Вашингтон и че след това Станишев заяви, че поздравява Борисов за  неговата позиция.”
 
 Той подчерта, че всичко това са стъпки към „така наречената голяма коалиция”, която ако не сега, ще се състои след време и ще бъде нещо като правителство на националното спасение. 
 
Според бившия служебен министър Юлиян Попов всичко това би било възможно, тъй като „всичко се свежда до едни персонални отношения и племенни съгласия”. Той посочи, че въпросът по-скоро се състои в това доколко подобна договорка е устойчива.
 
Според Бабикян обединяването около политика е начин за излизане от кризата.  Според него БСП и ГЕРБ трябва да маркират публично какво ще се случва по няколко теми – „Южен поток”, новите ядрени мощности на страната, политиката по еврофондовете и бюджетът за 2015 г.
 
Относно темата „Южен поток”, Юлиян Попов заяви, че основният проблем с проекта е, че „това е една тъмна сделка, която се случва на тъмно” и детайлите по него изобщо не са ясни. 
 
„Нелепи са доводите, че договорите по проекта са корпоративна тайна. Именно затова не можем да направим преценка каква ще бъде ползата за България, но можем само да гадаем с много голяма степен на вероятност  какво може ще представлява проектът за България. Аз много се съмнявам, че може да има някакъв интерес за страната ни. Да, България е 100%-зависима от внос на руски газ, но България не е голям газов потребител. В този смисъл да говорим за енергетиката само като за газ, не е много смислено. Нещо, за което не се говори е доколко този проект може да има смисъл за ЕС. За мен лично, ЕС и европейските страни, до които този газопровод ще стигне, нямат особен интерес. Причината е, че газовото потребление в Европа па спада. Освен това ние можем да говорим против шистов газ, колкото си искаме, но в Румъния, Украйна, Полша, а вероятно и в Германия ще започне да се добива шистов газ. Има много газ наоколо”, обясни Юлиян Попов. Именно заради това България ще поеме външнополитическите и икономическите пасиви на „Южен поток”, за да може други страни впоследствие да не го използват. 
 
Големият проблем е, че „Южен поток”, подобно на „Белене”, отклонява вниманието от най-големия проблем на българската енергетика – енергийната ефективност. 
 
„Те с нищо няма да намалят разходите на българина за енергия, само ще ги повишат”, категоричен бе Юлиян Попов.
 
Проф. Овчаров насочи вниманието и към една друга тема - боричканията в България заплашват нашето културно наследство:
 
Целия разговор с гостите в студиото на „Събуди се” по важните теми от седмицата гледайте във видеото.