Вече ще доставя гориво само, ако Киев плаща предварително

Изтече ултиматумът, който „Газпром” постави на Киев за погасяване на украинските задължения за доставения от Русия природен газ. Газовият монополист заплаши, че ще прекъсне доставките, което може да наруши снабдяването със синьото гориво на редица европейски държави, включително България.

 

По-късно от „Газпром” обявиха, че са намалили газовите доставки за Украйна. От Москва обаче подчертаха, че руският газ за европейските потребители се доставя в пълен обем.

 

Руските агенции съобщиха, че газовата компания е преминала към авансово плащане на горивото. По-рано руската страна обяви, че вече три пъти е отлагала въвеждането на тази разплащателна система и повече не е склонна да изчаква.

 

Според „Газпром” просрочените украински задължения възлизат на близо 4,5 млрд. долара. Затова доставчикът е внесъл в Международния арбитраж в Стокхолм иск срещу „Нафтогаз Украйна” за същата сума, стана ясно от съобщение, цитирано от РИА Новости.

 

Последният кръг от преговорите за преодоляване на газовия спор в Киев, с участието на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, шефа на "Газпром" Алексей Милер и украинския премиер Арсений Яценюк, приключиха късно снощи с неуспех. Според Европейската комисия все още е възможно постигането на споразумение за руските доставки на газ за Украйна.

 

Решение за по-нататъшни действия на Русия по газовия дълг на Украйна ще се вземат днес след доклад на шефа на "Газпром" пред президента Владимир Путин.