Запасите на страната ни от газ ще стигнат поне за 2-3 месеца

България има готовност да реагира при евентуална газова криза между Украйна и Русия. Вицепремиерът Даниела Бобева увери, че запасите на страната ни от газ ще стигнат поне за 2-3 месеца

Още по темата

 

Тя припомни, че това няма да реши трайно проблема с доставките. 

 

"Има решение на Министерския съвет за допълнително нагнетяване, до максимум, така че да осигурим газ за максимално дълъг срок. Разбира се капацитетът на едно такова хранилище не е неограничен. В този смисъл се надяваме на решение на конфликта. Хубавото е, че влизаме в летен сезон, когато потреблението не е толкова голямо", заяви Бобева.

 

Възможността за дневен добив от Чирен при сегашните нива на активен газ е средно около 3.3 млн. куб. м на ден, което осигурява около 65% от потреблението за този период от годината. 

 

Държавата вече готви и план Б – с алтернативни доставки на тези от Чирен. Предвижда се дори и изграждането на още едно газохранилище. От началото на годината има техническа възможност за пренос на синьо гориво от Гърция.

 

При задълбочаваща се криза частните фирми могат да се запасяват за своя сметка, напомнят от "Булгартрансгаз“. Изпълнителният директор на държавния регулатор обаче не беше открит на телефона си за коментар.