Стихията помете къщи и унищожи земеделската продукция

Пороите и градушките, които се изсипаха над страната, предизвикаха сериозни щети, наводнени са къщи и е напълно унищожена реколтата в някои местности. В Шуменско преля река. 4-метрова водна стена отнесе всичко по пътя си в село Суха река. Сериозни поражения има и в смолянската община Баните.

 

Само за час Смолянското село Гълъбово беше залято от водната стихия и ударено от мощна градушка. Домът на семейство Димитрови остана пълен с кал. В отводняването на къщата се включиха пожарникари. Общината няма пари, за да се справи с щетите и разчита на помощ от държавата.

 

„Пътищата в момента са непроходими. Не може да мине кола нито линейка. Всичко е блокирано. Нещо неописуемо. Щети големи. Наводнени къщи. Реколтата унищожена до 100”, казва кметът на селото Невена Асенова.

 

4-метрова вълна буквално удави шуменското село Суха река. Пострадаха 10 къщи. Жертви няма. В паниката хората се опитали да спасят първо домашните животни. Според тях причината за наводнението е непочистеното корито на малката селска рекичка. Извършваните преди 9 години корекции били некачествени и недостатъчни. Ремонтите са били направени с пари от междуведомствената комисия по бедствия и аварии.