Обявен е червен праг за опасно покачване за Огоста, Искър и Янтра

Поройните дъждове над страната продължават. Червен праг за опасно покачване е обявен в следващите дни за три реки - Огоста, Искър и Янтра. А следобед само 40 минути дъжд превърнаха в истински реки улиците на Слънчев бряг. Шахтите се оказали затлачени, а токов удар спрял помпените станции. Зрители ни изпратиха кадри от ситуацията в града в рубриката „Моята новина”.

 

Часове след поредния пороен дъжд улиците в Слънчев бряг са залети с вода. Най-сериозно е положението в ниската част. Причината е липса на канализация за дъждовна вода, която от самото създаване на комплекса до момента по една или друга причина не е изградена. Наводнените улици са най-малкия проблем

 

„Всички тези наводнения запълват и канализацията на Слънчев бряг и тя се изхвърля през мръсната канализация на комплекса”, казва Георги Николчев – член на УС на Съюза на собствениците. От Акционерното дружество, което е собственик на инфраструктурата имат план за изграждането на дъждовна канализация, но нямат пари.

 

Проектите отлежават. Говорим за осигуряването на 25-30 милиона, за да може да се  завърши цикъла специално за Слънчев бряг-Изток. Парите могат да дойдат от туристическия данък. На всеки е ясно, че туристическия данък, който се събира от общините е главно за инвестиране в туристическа инфраструктура”, казва изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

 

От Съюза на собствениците обаче имат друго предложение, което по думите им ще струва много по-малко. „Могат да се направят с новите технологии отводнителни системи, които са индивидуални,за да не се копае абсолютно целия Слънчевбряг,а само местата наистина, които, наводняват така комплекса”, категоричен е Николчев.

 

И хотелиери и ръководство на Акционерното дружество обаче са на едно мнение, че държавата трябва да се намеси.

 

Репортер: Цеца Алексова