Мярката ще даде възможност на сепаратистите да предадат оръжията си, обяви Порошенко

Украинските сили са готови да прекратят едностранно бойните действия в източната част на страната, за да дадат възможност на незаконните групировки да предадат оръжията си. Това обяви днес президентът Петро Порошенко.

 

По думите му прекратяването на огъня ще влезе в сила съвсем скоро, но ще трае много кратко. Изявлението му дойде часове, след като той разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Двамата са обсъдили руско-украинските отношения и възможността за спиране на огъня в размирните райони.

 

По думите на Порошенко предложението за едностранно прекратяване на огъня няма да е в сила дълго и сепаратистите трябва да разформироват отрядите си бързо. Русия осъди обявения план. Външният министър Сергей Лавров нарече идеята "етническо прочистване".

 

"Властите в Киев искат да се отърват от рускоговорящите украинци, вместо да се вслушат в законните им желания", заяви Лавров.

 

Донецката народна република от своя страна категорично отхвърли предложението на Порошенко. Съпредседателят на правителството Мирослав Руденко заяви, че не вярва на Порошенко, тъй като изявленията му за мирното разрешаване на украинския конфликт са били последвани от обстрел в Славянск и Краматорск, „както и в Амвросиевка, където няма опълченци”.

 

По-рано Съветът за сигурност на ООН прие декларация, с която призовава за разследване на смъртта на руските журналисти в Източна Украйна. Екип от трима души на руска телевизия попадна под минометен обстрел край Луганск, като двама от тях загинаха.