Повечето големи издания в Западна Европа съобщават за трагедията във Варна. В някои вестници броят на жертвите се разминава.

 

Различни са и данните за това колко валежи са паднали в морската столица на България. Някои издания сочат цифрата 35 литра на квадратен метър. Други, като германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг” пишат, че в най-засегнатите райони са паднали 110 литра на квадратен метър.

 

Френският вестник „Либерасион” отбелязва, че веднага след трагедията са започнали обвинения за това кой е отговорен. „Преди да има разследване на причините, за трагичните събития беше набеден незаконният добив на дървен материал”, отбелязва изданието.

 

Най-тиражните вестници във Великобритания отделят значително място на случващото се във Варна. „Дейли мейл” публикува редица материали, първите от които часове, след като стана ясно, че варненският кв. „Аспарухово” е под вода.

 

Едната от статиите показва драматичното спасяване на възрастен мъж от придошлите води. Изданието публикува редица снимки на ваденето на мъжа от кален поток под заглавие "Отскубнат от лапите на смъртта".

 

Според вестника около 200 къщи във Варна са разрушени или сериозно повредени и броят на жертвите може да нарасне. „Дейли мейл” твърди, че загиналите са най-малко 12.

 

Някои издания поднасят информацията от Варна с припомняне, че преди само няколко седмици в съседна Сърбия бяха ударени от най-тежките наводнения в последните 100 години.

 

Германският ежедневник „Зюддойче цайтунг” пише, че опасността в Източна България не е отминала, защото и в петък дъждовете продължават.