Хората имат нужда от вода, храна, одеала и памперси

Доброволци и държавни институции продължават да помагат на хората от най-пострадалия квартал „Аспарухово”. Годна ли е водата за пиене там и с какво ще бъдат подпомогнати пострадалите?


Възстановяването на квартала тече с пълна сила. Доброволци и специална техника разчистват улиците в квартала.


Водата е негодна за пиене. Хората имат нужда от вода, храна, одеала и памперси. От общината търсят вариант пострадалите да бъдат подпомогнати.


Има сформирани няколко комисии, които ще обикалят по къщите, за да описват нанесените от приливната вълна щети. Всички получени данни ще бъдат изпратени до Комисията по бедствия и аварии.


Въпреки, че е събота, денят в квартал "Аспарухово" започна рано. Хората в засегнатите къщи запретнаха ръкави и започнаха да разчистват домовете си.


„Два метра вода. Около 70-80 сантиметра кал, гъста лепкава, много хубава кал и се борим с нея. Трябват ни още хора”, обяснява Росица Илиева.


Стотици доброволци ринат кал, в помощта се включиха и от Варненския затвор. 50 мъже лишени от право на свобода разчистват домовете на хората. Само за няколко часа снощи варненци са дарили храна, одеала и дрехи, която се раздава на нуждаещите се.


„Много вериги носят храна и напитки, които от 12 часа се раздават. Някъде около 6-7 тона вече вода сме раздали от снощи до сега и още десетина тона ще раздадем до тази вечер”, заяви Илия Раев, председател на БЧК-Варна.


Хората, които искат да помогнат, трябва да имат гумени ботуши, кофи и лопати, обясняват от Българския дарителски форум, който участва в кампанията на Нова за събиране на средства.
„В момента търсим най-добрия вариант максимално бързо помощта да стигне до най-нуждаещите се”, твърди Красимира Вичкова, директор на „Български дарителски форум”.


Здравни инспектори пък предупреждават, че заради проливните дъждове питейната вода е замърсена.


„Водата, която тече във водопроводната мрежа, да не се използва категорично за пиене и за готвене и това е до постъпването на нова информация. Всеки ден се взимат проби и се анализират - както физико-химични така и микробиологични”, обяснява областният управител Иван Великов.


Еврокомисарят за хуманитарна помощ и реакции при кризи - Кристалина Георгиева вече е във Варна. Малко по-късно в „Аспарухово” ще дойде и президентът Росен Плевнелиев.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова