Всички, които заминават за Гърция, трябва да носят със себе си и малкия, и големия талон

Светлина в тунела за българските шофьори в Гърция. Досега глоба от над 8 000 евро дебнеше всеки, който пътува в южната ни съседка. Причината за глобата е заради големия талон на колата. Ако не го носим в Гърция, рискуваме да плащаме много. А в малкия талон, който носят шофьорите, липсват важни данни за колата.


В Гърция властите искат именно големия талон, за да проверят, дали колата е наша собственост и ако не го носим със себе си, идва ред на глобите. Как ще се реши проблемът?


Христо Иванов научава за големия проблем и големите глоби около големия талон от медиите. Решава обаче да провери сам и изпраща запитване до консулския ни отдел в гърция. Отговорът е категоричен.


„За Гърция по тяхна последна информация голям талон е необходим по простата причина, че нашият малък талон не притежава необходимите атрибути, които изискват гръцките власти”, обяснява Христо Иванов.


„След разговори с колеги от Министерство на вътрешните работи, които в момента изготвят нов комплект документи за регистрация. Доколкото знам, тези изисквания на гръцките колеги, ще бъдат удовлетворени”, твърди Димитър Ганев от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.


Въпросите обаче далеч не свършват до тук - ако колата ни е на лизинг, ние даже нямаме голям талон, а само негово копие. Копието обаче пред гръцките полицаи не важи.


„Гръцкият посланик е поел ангажимент да се работи по изясняване не тези неточности и неясноти относно собствеността на лизинговите автомобили. Но как ще се реши този проблем, не мога да ви кажа”, коментира още Димитър Ганев.


По този казус разговорите с гръцките власти продължават. Искането от наша страна е да ни се даде отсрочка до началото на следващата година, докато се промени законът.


Решението на проблема - малките талони да съдържат повече информация. Това обаче би означавало, че всички шофьори трябва да сменят старите си малки талони с нови.


Изводът е ясен - всички, които заминават за Гърция, да носят със себе си и малкия, и големия талон. А пък иначе, винаги има възможност да имаме късмет и гръцките власти да не ни спират за проверка.


Повече по темата гледайте във видеото.