От общината призовават за строителни материали и машини за почистването на улиците

Хората във Варна очакват помощ и като техника, и като доброволци. Това е и една от добрите новини през последните няколко дни. Доброволците – стотици хора от България и от чужбина, които се притичват на помощ на пострадалите райони.


Днес работата на доброволците обаче значително се усложни. С идването на работните дни стотиците хора, които се притекоха на помощ от всички краища на страната, днес трябваше да се приберат по домовете си. Пострадалите от наводнението обаче отчаяно имат нужда от помощта им.


По-голямата част от работата е отметната – калта е изкарана от домовете на хората, но тя остава на улицата и с покачващите се температури, започва да се вдига прах във въздуха, а това затруднява дишането. Затова трябват още доброволци.


Шийра, Нийша и Изабел са първите хора, които срещаме по пътя си към разрушените къщи в „Аспарухово”. Студентки по медицина са във Варна. Идват от Англия и Германия.


Бедствието не се усетило така силно при тях в центъра на града. За ужаса, сполетял „Аспарухово”, разбрали от интернет. Не гледат телевизия, защото учат. Затова нямали представа за размера на трагедията. Докато не се сблъскали с нея доброволно.


„Бяхме тук и вчера. Калта стигаше над 2 метра, беше вътре в домовете. Домовете им са унищожени, хората са изгубили толкова много. Просто дойдохме да помогнем”, разказа Нийша.


Те дават урок и на нас. Докато българите се радваме, че за първи път от толкова време отново сме единни, чужденците виждат обратното. Единственият проблем между чужденците и ромите в "Аспарухово" днес е езиковата бариера. Или не съвсем.


„Разбираме се с жестове, с ръце с крака…и успяваме”, добавя Шийра.


Така с жестове, ръце, крака, ръкавици и ботуши, над 50 чуждестранни студенти зарязаха уроците и застанаха до нас – заедно в бедствието. От общината призовават за строителни материали и машини, които да помагат в почистването на улиците, защото след като калта беше изкарана от домовете на хората, сега къщите има трябва да се вдигнат наново.


Повече по темата гледайте във видеото.