Случаят с КТБ е Франкенщайнът на властта, смята Илиана Беновска

Публикация в австрийски вестник стартира пореден епизод в противопоставянето Пеевски – Василев.

 

„Давам ти последен шанс. Знам къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря”.

 

SMS с такова съдържание получил Цветан Василев, твърди вестник „Дер Щандарт”. Според статията, банкерът е подал жалба до австрийските власти заради заплашителни съобщения от този род, които му изпращал Пеевски. Българските власти обаче отричат да са получавали искане за арест на Пеевски, а самият той подаде сигнал за набедяване срещу Цветан Василев.

Още по темата

 

Какво се случва между двамата се опитаха да обяснят в „Здравей, България” Петя Владимирова от в-к „Дневник” и Илияна Беновска от радио К2.

 

„Ако бяхме уредена държава с действащи институции, регулатори и прокуратура, щяхме да имаме един нормален търговски спор между двама души, довчерашни партньори. Ако бяхме нормална държава, техният спор щеше да си отиде в съда и ние щяхме да го отразяваме само на бизнес страниците на вестниците”, коментира Петя Владимирова. „Но тъй като единият от двамата е с политически формализирани връзки и протекции, от чисто търговски спор той се превръща в буря, която щеше да прегази Корпоративна търговска банка”. 

 

Според журналиста, институциите се използват като играч на едната страна. Със своите действия прокуратурата оставила такова впечатление.

 

„Корпоративна търговска банка, случката с нея, е Франкенщайнът на властта. Това е явление, което е създавано, формирано поне от три правителства по най-безотговорен начин”, каза Илияна Беновска. „Всяка власт е била приближена до парите”.

 

Беновска смята, че Василев, а не Пеевски, има много по-силни, разностранни, с повече партии, политически контакти „поради това, че той държеше парите на властта при най-малко три правителства и то в неправомерни обеми”. „Всяко от тези правителства трябва да даде отговор, защо банка, която има 10 акционера, които държат 90% от акционерното участие, на нея именно се поверяваха всички държавни предприятия с огромни потоци от средства”, посочи журналистът.

 

Според Илияна Беновска, в момента се подменя дневният ред на обществото. Днес трябваше да се състоят първите политически консултации, уточнени след срещата на президента с партиите. Вчера обаче от две от парламентарните партии заявили, че не знаели какво ще се случи, третата казала, че няма да участва.

 

Целия разговор по темата ще проследите във видеото.

 

Уважаеми читатели, до момента коментарите към статиите бяха заключени на основание Чл.152 „а” от Закона за кредитните институции. Отново отваряме възможност за Вашите коментари. Молим Ви да се въздържате от разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 

Екипът на сайта си запазва правото да премахва коментари, които счете, че нарушават  законовите предписания.