„Булгартабак” бил приватизиран, за да се източи, твърди член на Агенцията по приватизация

Казусът с КТБ и намесата на централната банка коментираха експерти в студиото на „Здравей, България”. Според финансиста Владимир Каролев, случилото се в Корпоративна търговска банка е ясно на всички.

 

„Ако погледнете последните официални данни, ще видите, че по всеки един показател, включително по ликвидност, банката бе много добре капитализирана. Няма банка в света, при която да се наредят само 10% от тези, които имат пари там и тя да издържи”, посочи Каролев. По думите му това, което трябва да се каже, е, че няма проблеми за спестяванията на хората и парите на фирмите в КТБ, „тя не е във фалит, няма и да фалира”.

Още по темата

 

Не искам с държавни пари да се спасява частна банка”, заяви още Каролев. Според него, трябва да се измери ликвидната недостатъчност  и след това тази „дупка” да се предложи на всички сегашни акционери на банката  и ако те откажат, държавните пари да се използват в краен случай.

 

Според финансовия експерт Кольо Парамов, намесата на Българската народна банка се е забавила. „Ръководството на БНБ не взе навреме много сериозни мерки, за да реши въпроса. Те проспаха цяла неделя и това коства на държавата един от най-големите уроци в банковото дело. За банка не трябва да се говори нищо лошо”, каза той.

 

Според Парамов, действията на държавните институции са били напълно съзнателни, с цел да бъде лишен Цветан Василев от банкерството. По думите му, така институциите са работили за Делян Пеевски.

 

„Доста произволно се спекулира с онова, което държавата има като пари на своите дружества. Според информация на икономическото министерство, в КТБ има 130 млн. Тези пари не са теглени панически. Получи се обаче паническа реакция. Има наличие на медийна атака срещу банката още от миналата година”, отбеляза Руси Статков от Агенцията по приватизация.

 

Кой е собственикът на „Булгартабак”Статков е член на Надзорния съвет на агенцията. Наскоро той заяви, че приватизацията на „Булгартабак” е била направена с цел да бъде източено предприятието.

 

„Откакто е създаден през 2003 г., „Булгартабак холдинг” беше в процес на приватизация. През 2011 г. не се случи онова, което трябваше да се случи. Законът беше спазен привидно. Имам съмнение в тази сделка, която не стана прозрачно”, заяви Статков.

 

Според Руси Статков цената, на която е продаден „Булгартабак”, е била няколко пъти по-ниска. „Официално купувач беше австрийско дружество, зад което стои лондонска структура, акционерна на руската Външнотърговска банка. Проблемът не е кой е изял зелника, а кой го дава. Българската държава, в лицето на правителството на ГЕРБ, което съм информирал за моето несъгласие, мнозинството в Народното събрание, всички парламентарни групи, правителството, в лицето на Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков, каза – ние сме доволни от параметрите на сделката”.

 

„Час по-скоро България трябва да научи кой е реалният собственик на ‘Булгартабак’ и от там ще се извадят всички изводи”, добави Кольо Парамов.

 

Целия разговор с тримата експерти можете да проследите във видеото.

 

Уважаеми читатели, до момента коментарите към статиите бяха заключени на основание Чл.152 „а” от Закона за кредитните институции. Отново отваряме възможност за Вашите коментари. Молим Ви да се въздържате от разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 

Екипът на сайта си запазва правото да премахва коментари, които счете, че нарушават  законовите предписания.