Червеният лидер подаде молба за освобождаването му като депутат

Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер, но БСП има нужда от промяна, нова енергия”. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев, който подаде молба за освобождаване като народен представител, за да замине за Европарламента. 

 

Драстичната промяна в решението му се налага във връзка с новите европейски реалности и ангажиментите, които той ще има първо като председател на ПЕС и след това във връзка с преговорите за избор на еврокомисар от България и за избор на президент на ЕС. 

 

Станишев допълни, че ще продължава битката за България на левите идеи.

 

Вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация”, допълни той. 

 

Лидерът на социалистите припомни, че предстоят тежки избори и заяви, че левицата трябва да е безкомпромисна за ценностите си.

 

Убеден съм, че на следващите избори БСП трябва да е носителят на промяната на България”, каза Станишев. 

Още по темата

 

Той изтъкна и причините, поради които е взел решението все пак да стане евродепутат, въпреки че още преди изборите заявяваше, че повежда листата на БСП заради важността на изборите, а не за да става евродепутат.

 

Получих и писмо от Шулц, в което той изява желание да работим още по-тясно. Всичко това налага активното ми присъствие в работата на Европейския парламент”, заяви Станишев.

 

Лидерът на БСП все пак отива в БрюкселТой предложи Атанас Мерджанов да го замести като председател на Парламентарната група на „Коалиция за България”. Според Станишев Мерджанов има достатъчно професионален опит и диалогичност, за да се справи с тази отговорност.

 

А вече бившият народен представител Петър Курумбашев е човекът, който отпада от европарламента заради внезапното решение на Сергей Станишев.

 

В петък ще започнат консултациите между политическите сили за насрочване на парламентарни избори. Ново правителство в рамките на този парламент според БСП не е възможно.

 

Какво заяви Сергей Станишев гледайте във видеото.