Цената за сваляне на данни ще падне с над 50%

Максималните такси за роуминг ще намалеят в Европа от 1 юли, като цената за сваляне на данни ще падне с над 50%, съобщава Европейската комисия. 

Още по темата

 

От 1 юли свалянето на съдържание или сърфирането в интернет няма да надхвърля 20 евроцента без ДДС за мегаоктет или спад с 55,5% спрямо действащите в момента тавани, които вече бяха свалени преди една година.

 

"В областта на данните роумингът за финала на Световното първенство по футбол ще бъде минимум 25 пъти по-евтин, отколкото този през 2010 г.", съобщи в Тwitter еврокомисарят по телекомуникациите и новите технологии Нели Крус. 

 

Обаждането в роуминг ще струва максимум 19 евроцента на минута или спад с 21%, а получаването на обаждане ще се таксува за максимум 5 евроцента на минута или спад с 28,5%. Цената на изпратен SMS няма да надхвърля 6 евроцента или спад с 25%.

 

Освен това от 1 юли мобилните оператори в Европа ще предлагат на абонатите си възможността да сключват специален договор за роуминг преди заминаването си в чужбина и в рамките на възможното ще могат да избират местен мобилен оператор в посещаваната страна. Това трябва да позволи на абонатите да сравняват предложенията и да се възползват от най-атрактивните тарифи по време на престоя си.