Политическият мир в парламента е частично скрепен

Датата на предсрочните парламентарни избори ще бъде ясна в петък. В това увериха представителите на всички парламентарни партии, които тогава ще се съберат на консултации. 

 

Заседание на парламента днес нямаше заради липса на кворум. Така лидерът на БСП Сергей Станишев не беше освободен като депутат, за замине за Брюксел. Юристи обаче коментират, че все пак той ще може да поеме задълженията си като евродепутат.

 

Иначе политическият мир е частично скрепен. След като вчера лидерът на БСП Сергей Станишев наруши обещанието си и реши все пак да бъде евродепутат, днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов също се отметна от думата си. Само преди седмица той се закани, че на консултациите за изборите ГЕРБ няма да участва. Сега обаче е на друго мнение и все пак ще участва в консултациите, които трябва да насрочат изборите. От ГЕРБ предлагат предсрочният вот да е на 14 септември. 

 

„Ще отида, защото считам, че средата на септември може да се проведат избори и тази агония трябва да се спести на държавата, иначе могат да съборят още някоя банка”, заяви Борисов.

 

„Ние държим на консултации и докато НС работи, трябва да реши важни неща”, заяви от своя страна Атанас Мерджанов.


 
Междувременно добре познатата схема за липса на кворум отново провали парламентарното заседание, а с това оставката на Станишев като депутат в българския парламент не стана факт. Да заеме своето място като депутат от „Коалиция за България” очакваше и Емил Георгиев.

 

И докато управляващите се опитваха да се съберат, от ГЕРБ и „Атака” не се регистрираха. Това пък доведе до неформално и емоционално съвещание в редиците на социалистите.