България поема председателството на ПСЮИЕ през 2015 г.

Действията на гражданското общество в Югоизточна Европа и политическата воля на отделните държави за мирно развитие, интеграция и сътрудничество превърнаха Балканите от регион на конфликти в пример за успешно развитие. Това констатира президентът Росен Плевнелиев по време на срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

 

Форумът на държавните и правителствени ръководители на страните-участници в ПСЮИЕ се провежда в румънската столица. България ще поеме председателството на регионалната организация в периода юли 2015 - юни 2016 г. Тогава ще бъде отбелязана 20-годишнината на най-високия форум за политически диалог в региона.

 

Българският държавен глава изрази готовността на страната ни да работи за задълбочаване на регионалното сътрудничество в подкрепа на икономическото развитие, сигурността и просперитета на Югоизточна Европа, съобщиха от прессекретариата на президентството.

 

Общото желание за присъединяване към Европейския съюз, както и стремежът на гражданите към създаването на прозрачни и ефективни институции, са факторите, които обединяват държавите от региона, посочи пред колегите си Плевнелиев. По думите му позитивната промяна е факт и балканските страни вече споделят обща инфраструктура, кредитни институции и икономически клъстери. Президентът даде като успешни примери туризма и автомобилната индустрия. Свързаността е ключов фактор за икономически растеж в Югоизточна Европа, каза още държавният глава.

 

Росен Плевнелиев подчерта общата отговорност на страните от региона за диверсификация на доставчиците и трасетата за пренос на енергийни ресурси. В изказването си президентът призова също да не се допуска силова промяна на политическите граници в Европа.

 

Българският държавен глава потвърди подкрепата на София за разширяване на ЕС по отношение на държавите от Западните Балкани, както и готовността на страната ни да сподели своя опит в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция.