Липса на кворум провали вота по оставката на Станишев

Датата на предсрочните парламентарни избори ще бъде ясна в петък. Поне така увериха  парламентарните партии, които тогава ще се съберат на консултации. Всъщност това е и единствената новина от Народното събрание, което днес така и не започна работа. Междувременно от ГЕРБ предложиха нова дата за изборите - 14 септември.

 

След като вчера лидерът на БСП Сергей Станишев наруши обещанието си и реши все пак да бъде евродепутат, днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов също се отметна от думата си. Само преди седмица той се закани, че на консултациите за изборите неговата партия няма да участва. Така обещаната война се превърна по-скоро в примирие.

 

„Ще отида, защото считам, че в средата на септември може да се проведат избори и тази агония трябва да се спести на държавата, иначе могат да съборят още някоя банка”, коментира Борисов.

 

„Ние държим на консултации и докато Народното събрание работи, трябва да реши важни неща”, каза на свой ред Атанас Мерджанов от "Коалиция за България".  

 

А междувременно добре познатата схема за липса на кворум отново провали парламентарното заседание. А с това оставката на Станишев като депутат в българския парламент не стана факт. Мястото на лидера на БСП трябваше да заеме Емил Георгиев. Заради липсата на кворум обаче и той не успя.

 

И докато управляващите се опитваха да се съберат, от ГЕРБ и "Атака" не се регистрираха. Това пък доведе до неформално и емоционално съвещание в редиците на социалистите.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортери: Калина Влайкова и Мария Димитрова