Президентът очаква от политиците прозрачност и спазени обещания

Държавният глава призова да не се предоговаря консенсусът, постигнат на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на президентството.

 

„Моят апел към българските политици е, когато обещаете нещо, свършете го. Само така гражданите ще имат повече доверие в институциите”, коментира Росен Плевнелиев пред журналисти в Букурещ. Президентът е в румънската столица за участие в срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

 

Държавният глава беше категоричен, че ще изпълни конституционните си ангажименти, както е постъпил и през 2013 г., в сложна обстановка на гражданско недоволство.

 

„Много зависи обаче от политиците, от парламентарно представените политически сили. Очаквам от тях прозрачност и спазени обещания”, заяви Плевнелиев, цитиран от „Фокус”.

 

Президентът настоява институциите и партиите да подновят дебата за това, как да бъде повишено доверието на гражданите и как да бъдат на висотата на очакванията за прозрачност, за независимост и за ефективност.

 

„Нека всеки си направи изводите от ситуацията, в която се намираме. Не е възможно една държава да се занимава с двама човека, колкото богати и влиятелни да са те. Има институции, които са основите на демократичната държава, която сме изградили. Нека веднъж завинаги да стане ясно, че институциите са важни, призова държавният глава.