През дерето преминават тръби на различни оператори, които препречват пътя на водата

Над 15 милиона лева са нужни за почистване и корекция на дерето, което наводни Добрич. Това са грубите оценки на общината. Пострадалите обвиняват градската управа за това, че не е почистила проблемния канал превантивно.


Водата и калта потопиха живота на стотици. Почти седмица след трагедията хората продължават да питат: “Кой потопи Добрич?”.


Най-пострадалите живеят в близост до дерето на Суха река. На места в канала има буйна растителност, която пречи на водата да се оттича нормално.


Хората твърдят, че дерето не е чистено от 50 години. Версията на общината обаче е, че дерето се чисти на етапи. В момента багерите работели в най-проблемния участък.


През дерето преминават тръби на различни оператори, които са попречили на водата и тя е влязла в къщите на хората.


„Да, това е част от проблема. Започнали сме предписанията към операторите”, обяснява арх. Пламен Ганчев, зам.-кмет на Община Добрич.


Почистването на цялото дере ще струва около 250 000 лева, уточниха от общината. Изграждането на нова корекция извън рамките на града ще струва още 12 милиона лева, колкото е и целият бюджет на общината. Ако тези пари не се намерят сега, при следващия порой трагедията ще е още по-голяма.


Повече по темата гледайте във видеото.