Намериха тялото на шестгодишния Марин, жертвите са вече 14

Седмица след потопа в Североизточна България жертвите са вече 14. Днес откриха тялото на шестгодишния Марин, който беше в неизвестност от миналия четвъртък. Трупът на детето е намерен в една от къщите, затрупани с кал при наводнението. Водата го е влачила около 200 метра.

 

Според Камарата на архитектите в България основната причина за бедствието в кв. „Аспарухово” са интензивните валежи и най-вече невъзможността на почвата да поеме повече вода. Сред другите фактори бе посочено презастрояването. Архитектите препоръчват на община Варна да предприеме и спешни мерки за почистване на деретата, като това, което наводни „Аспарухово”.

Още по темата

 

А в Добрич, също пострадал силно от наводнението, са нужни над 15 млн. лева за почистване и корекция на дерето, което наводни града. Водата и калта потопиха живота на стотици там. Почти седмица след трагедията хората продължават да питат: “Кой потопи Добрич?”.

 

Най-пострадалите живеят в близост до дерето на Суха река. На места в канала има буйна растителност, която пречи на водата да се оттича нормално. Дерето не е чистено от 50 години. Версията на общината е, че се чисти на етапи. В момента багерите работели в най-проблемния участък.

 

И още една предпоставка за трагедията. През дерето преминават тръби на различни оператори, които са попречили на водата и тя е влязла в къщите на хората.

 

Почистването на цялото дере ще струва около 250 хил. лева, уточниха от общината. За изграждането на нова корекция, извън рамките на града, ще трябват още 12 млн. лева, колкото е целият бюджет на общината. Ако тези пари не се намерят сега, при следващия порой трагедията ще е още по-голяма.

 

Повече за ситуацията в наводнените райони ще научите от видеото.