За рухналите мечти под срутените къщи

„Историите във варненския квартал „Аспарухово” бяха разтърсващи, всеки имаше с какво да те разплаче”, разказа в „Здравей, България” Марина Стоименова, репортер в Нова телевизия. 

 

„В началото погледите на хората бяха сведени към земята, не осъзнаваха какво им се е случило. Няколко дни по-късно, когато дойдоха и доброволците, хората започнаха сами да си помагат, защото видяха, че няма на кого да разчитат. Най-тежко беше със семействата, загубили близките си”, каза от своя страна репортерът на Нова Георги Георгиев. По думите му една от най-разтърсващите истории е срещата с малкия Константин, който по чудо се спаси от потопа.

 

„В Добрич има една жертва, но хората, на които животът им беше сринат, са много. Хората се чувстваха сами и в сянката на трагедията в „Аспарухово”, сподели Надя Ганчева, която отразяваше наводненията в Добрич. Тя сподели, че хората не са се предали и са разчитали само на приятели и непознати, които са се събрали, за да им подадат ръка. По думите й хората и сега са сами - институциите ги няма. 

 

И тримата бяха категорични, че поука от случилото се в Добрич и Варна няма да има. „В Добрич няма незаконни къщи, няма изсичане. Има една приливна вълна и десетки институции, които са заболи нос в собствените си проблеми, без да разбират какво се случва с хората”, заяви Надя Ганчева. 

 

Репортерите на Нова споделиха, че най-хубавото, което се е случило, е, че хората са си подали ръце.

 

„Въпреки че тези хора ще трябва да започнат живота си отначало и да си помагат един на друг, те помагаха на нас да си вършим работата”, каза Марина Стоименова.

 

Емоционалните истории на репортерите на Нова може да гледате във видеото.