24 общински жилища частично решават проблема в Добрич

Седмица след потопа над 1000 души трябва спешно трябва да напуснат около 120 сгради в потопения варненски квартал „Аспарухово”. Част от хората ще бъдат настанени в специални фургони, а други - в общински сгради. 

 

Осем от фургоните вече пристигнаха и са разположени в бивше военно поделение на два километра от „Аспарухово”. Още 12 се очакват. Предстои пускането на ток и вода.

 

„По предварителни наши разчети най-късно към края на следващата седмица ще бъдем напълно готови да приемаме нуждаещи се хора”, заяви Никола Колев, комендант на временния лагер. 

 

Хора, чиито къщи не са пострадали сериозно, също трябва да бъдат евакуирани. Мярката е превантивна заради спешни възстановителни дейности на инфраструктурата, разчистването на деретата и изследвания на почвата.

 

„Тези къщи, които не са пострадали, подлежат на някакъв процес близък до тях. Например, при наводнение пада дърво, пада върху къщата, пада в последващата къща и става веригата. Ние търсим начин да елиминираме всички тези процеси, които биха станали в тази зона”, заяви Олег Колев, гл.експерт „Свлачища” към Община Варна. 

 

 „Станат ли годни за обитаване къщите, хората отново ще могат да се върнат”, заяви д-р Лилия Маринова, зам.кмет по здравеопазването.

 

В Добрич също ще бъдат разрушени къщи. Десет бяха пометени в деня на бедствието, но още 20 са опасни. Проблемът там се решава частично с 24 общински жилища. Кризисният център в града вече е закрит. 

 

Повече гледайте във видеото!