Губите, ако обръщате левовете в евро, пише в. „Труд”

„Не влизайте в схемите” – това е призивът на първата страница на в. „24 часа”. Ако държите спестявания вкъщи, ще ги откраднат героите от криминалните хроники. Не се поддавайте на слухове и инсинуации и не теглете парите от банките. Влоговете са защитени, банките няма да фалират, но всички ще трябва да платим цената на паниката, пише още изданието. 
 
„Не теглете!”, апелира и в. „Стандарт”. 
 
Паниката тръгна след атака с анонимни есемеси и имейли до вложителите на една банка. По-късно гуверньорът на БНБ – Иван Искров, съобщи, че целенасочената кампания е срещу ПИБ. Няма опасност за системата, тя е стабилна, уверява още Искров и иска наказания за онези, които всяха смут и паника в системата.
 
Губите, ако обръщате левовете в евро, пише в. „Труд”, позовавайки се на финансисти. 
 
Невъзможно е повторение на банковия банкрут от 1996-та, категоричен е бившият финансов министър Муравей Радев пред в. „24 часа”.
 
„Изпращат хора, за да правят опашки”, заявява главният секретар на МВР - Светлозар Лазаров, във връзка със схемите за дестабилизация на банките, цитиран от в. „Преса”.  До четвъртък е имало два механизма за това – разпространение на неверни слухове и твърдения чрез есемеси и имейли, на 27-ми юни обаче били засечени нови елементи – чрез раздухване на слухове, че полиция обикаля банкови те клонове. „Това категорично не е вярно”, казва Лазаров. 
 
Чака ни дъждовно лято, пише в. „Труд”. Не се сбъднаха прогнозите за дъждовно лято само до втората половина на юли. Валежите ще продължат до края на август. 
 
Целия преглед на печата гледайте във видеото.