Възстановяването на пострадалата инфраструктура ще струва около 30 милиона лева

Десетки хора бяха евакуирани само за ден във Варна. Живеещите в повредени от потопа домове, днес ги напускат. Някои временно, други - завинаги. По данни на Областната администрация възстановяването на пострадалата инфраструктура ще струва около 30 милиона лева. Заради евакуацията днес се стигна и до напрежение.

 

Живеещите в близост до дерето имаха няколко часа да опразнят къщите си. Докато пожарникарите опъваха червените ленти около дома на Лидия, тя и съпругът ѝ, разтревожени и объркани, се чудеха накъде да поемат.

 

Ясно е, че целият район около дерето трябва да бъде проучен от специалисти. Къщите са здрави, но за почвата под тях това не е сигурно. „Теренът е станал опасен, пропаднал е път, пропаднали са подпорни стени заради водите”, каза зам.-кметът на район Аспарухово Радослав Коев.

 

След всичко, което преживяха през последните 10 дни, хората не вярват нито на местната, нито на централната власт. От общината обясниха, че нямали право да описват състоянието на имотите, тъй като евакуацията се извършва от пожарната. Щели обаче да поемат ремонтите, ако такива се наложат. Част от евакуираните ще бъдат настанени в общински бази, друга част отиват при свои близки. Все още не е ясно докога.

 

Какво казаха евакуираните от Аспарухово след трагедията - гледайте във видеото.