По думите на Цецка Цачева това не означава, че ГЕРБ иска да избяга от отговорност

"Позицията, която бе постигната вчера на консултациите при президента, по много категоричен начин даде ясен знак пред обществото, че има консенсус по основните теми, които се дискутираха", коментира в "Здравей, България” Цецка Цачева от ГЕРБ.

 

"Политическата криза, която е безспорна у нас, доведе и до кризата на доверието, при която гражданите не вярват на политиците и институциите”, допълни Цачева. 

 

По думите й няма спор, че има нужда от дълбоки реформи в неедна секторна политика у нас. Позицията на ГЕРБ е, че ще подкрепят усилията на Европейската комисия и Международния валутен фонд в тези реформи, които е крайно време да бъдат извършени.

 

Относно слуховете, че готвят Калин Христов за служебен премиер, Цецка Цачева заяви, че "това е една удачна кандидатура”. Христов бе министър в служебния кабинет от миналата година и се смята за много близък до Владислав Горанов от ГЕРБ.

 

"Ако имаме стабилно мнозинство, няма да имаме нужда от допълнителни партньори. Във всички случаи ще бъде по-добре да има споделена отговорност - не, че ГЕРБ иска да избяга от отговорност. Какво ще се случи обаче е в сферата на очакването. На този етап е рано да се коментира”, на мнение е Цецка Цачева.

 

Относно събитията около Първа инвестиционна банка през последните дни, депутатът от ГЕРБ заяви, че ако държавните институции и банковата система бъдат оставени да си свършат работата и по-малко медиите и политиците говорят по тази тема, нещата ще си дойдат на мястото. 

 

"Има политически ангажимент да бъдат подкрепени онези законодателни инициативи, които БНБ предложи”, поясни Цачева. 

 

"Политическата криза, липсата на доверие, невъзможността на институциите да работят водят като ефекта на доминото до подобни сривове в различни системи - в този случай беше банковата система”, на мнение е депутатът от ГЕРБ.