Георги Кадиев смята, че колкото по-бързо правителството подаде оставка, толкова по-добре

„Очаквам ситуацията да се успокои. Правителството и Централната банка направиха всичко възможно това да се случи. Това е, което може да се направи сега – да се каже, че държавата седи зад всяка банка и няма да позволи фалити. Хората трябва да знаят, че всеки депозит до 100 000 евро е гарантиран от държавата”, каза в „Здравей, България” Георги Кадиев, бивш депутат от „Коалиция за България”.

 

„През 2008 година имаше финансова криза. Тогава много банки в ЕС и САЩ имаха проблеми. В България нито една банка нямаше проблем тогава. Нашите банки издържаха стрес тестовете на финансовите проблеми”, каза Мартин Димитров, бивш председател на Икономическата комисия в парламента. По думите му сегашната ситуация е изкуствено създадена – от действия и бездействия на държавни институции. „В следващия парламент трябва да има комисия, която да разследва причините за получилата се ситуация”, каза той.

 

Мартин Димитров обясни, че има Фонд за гарантиране на депозитите и зад всеки депозит стои държавата, без значение в коя банка е той. 

 

„В този Фонд има 2 млрд. лева. Но дори и да има изтеглени депозити, които да надхвърлят тази сума, държавата и Централната банка застават със собствените си резерви, включително и самите банки имат много резерви”, допълни Кадиев.

 

По думите му, когато има пожар, първо той трябва да бъде изгасен, а след това да се мисли кои са виновните. Той също е на мнение, че трябва да има подкомисия за контрол на финансовата система, включително и за действията на БНБ. 

 

Факторът на нестабилност в момента не е банковата система, а правителството, което трябваше да подаде оставка. Този инат е някаква политическа игра, която управляващите водят”, смята Димитров. Според него една конкретна дата на оставка на кабинета би успокоило положението. „След това идва служебният кабинет, а той има важна роля за стабилизирането на държавата”, аргументира се той.

 

Попитани защото това се случва при министър-председател финансист, Кадиев отговори, че според него правителството не си е свършило работата. „Аз също съм съгласен, че колкото по-скоро си тръгнат, толкова по-добре. Или имаш премиер, който удря по масата, или няма смисъл от него”, каза той. 

 

Премиерът не е човекът, който кара влака. А на въпроса „Кой?” отговор нямаше”, заяви Димитров.

 

БСП не кара влака”, отговори бившия депутат от „Коалиция за България”.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.