Само на Бургаска територия има 46 такива ивици

От общо 83 неохраняеми плажа, 46 са на територията на Бургаска област. Тази година за първи път държавата ще направи опит да обезопаси безстопанствените плажове. На четири от тях се очаква да бъдат назначени спасители.

 

Пилотната програма в момента е обект на обществена поръчка, възложена от областния управител на Област Бургас. Предвижда се да бъдат назначени на заплата 4-ма спасители, по един на всяка ивица. 

 

Средствата са одобрени и те са част от концесионните възнаграждения, които плащат фирмите към Министерството на регионалното развитие. Част от тези средства са предоставени на областна администрация”, обясни заместник-областният управител на Бургаска област Евгени Врабчев.

 

От Асоциацията на водните спасители смятат, че един спасител няма да гарантира безопасността на една ивици. 

 

Измислено и решено е, че един спасителен пост от двама души може да охранява зона от 100 метра т.е.50 метра надясно и 50 метра наляво и зона до малката шамандура. Това е зоната на спасяване. Така че не виждам как един единствен спасител ще обикаля една такава зона, каквато е да кажем Атанасовска коса - плаж, който е 2 км”, заяви председателят на Асоциацията по водно спасяване Николай Иванов.

 

Заради огромния залив и липсата на водни спасители плажната ивица Атанасовска коса е една от най-опасните. Въпреки това плажът е много предпочитан и то бургазлии и от гости на морето.