От ДКЕВР предлагат парното и топлата вода да поскъпнат средно с между 6 и 20%

Вече трети час енергийните комисари обсъждат по какви цени ще плащаме за топла вода и ток от 1 юли. Решението ще бъде взето от енергийния регулатор на закрито заседание. 

Още по темата

 

Предложението на експертите към ДКЕВР беше парното и топлата вода да поскъпнат средно с между 6 и 20% за цялата страна. То обаче срещна съпротивата на топлофикациите, защото според тях подобно рязко качване на цените ще доведе до отлив на клиенти.  

 

Предстои да стане ясно дали комисарите ще се съобразят с това, което им казаха от топлофикациите. Ако не се съобразят, в отделните градове цените ще се променят по следния начин – 7% поскъпване за Бургас, 10% - за Пловдив, почти 12% - за Варна и София, и най-много – 19%, за топлоснабдяването в Русе.

 

По отношение на цените на тока не се очаква особена промяна. От комисията, която регулира тарифите обаче предупредиха, че поетапно поскъпване предстои от есента. 

 

Причината е в огромните задължения, които Националната електрическа компания е натрупала. Един от начините за справяне със ситуацията е именно поскъпване на електричеството.