От Централната банка настояват това да бъде вписано в Наказателния кодекс

Още по темата

Българската народна банка (БНБ) е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя Комисията по бюджет и финанси.

 

Предложението е в раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“. БНБ иска този, който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, да се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години.

 

Когато обаче са причинени значителни вреди другиму или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието да е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

 

Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния, допълват от БНБ. 

 

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, обобщават от Българската народна банка.