Общинска фирма подготвя 24 боксониери за семействата, останали без покрив

В Добрич започнаха да събарят разрушените от водната стихия къщи. На собствениците на тези домове ще бъдат предоставени общински жилища, които в момента се ремонтират. Очаква се до края на седмицата те да са готови. От днес вече в голяма част от града водата от чешмите е годна за пиене. Изключение прави зона Добрич-Запад.

 

Костадинка още не може да повярва, че дома, в който от 45 години живее, вече го няма. Много домове буквално са пометени от водната стихия. От тях освен отпадъци и тиня нищо не е останало. Радослав и родителите му също очакват къщата им да бъде съборена.

 

Около 16 сгради в Добрич са напълно срутени, а други 27 предстои да бъдат съборени. За семействата, останали без покрив, общинската фирма „Жилфонд инвест” подготвя 24 боксониери от общинския фонд, в който до края на седмицата ще бъдат настанени.

 

„Ще направим всичко възможно да бъдат готови за настаняване. Разбира се, няма да бъде нещо луксозно, то няма и как да стане. От една страна времето ни притиска, от друга страна е свързано с много средства. Но те ще имат условия, където самостоятелно да се настанят и да живеят”, каза управителят на фирмата Желязко Михайлов.

 

От Българския червен кръст са предоставили матраци и постеблъчно бельо. Продължават да пристигат даренията от цялата страна за пострадалите - печки хладилници, дрехи. И днес макар и по-малобройни доброволци от страната се включиха в почистването на пораженията.

 

Репортер: Мария Добрева