От ГИТ започват проверка в мината, за да се уверят, че проблемът с ваучерите за храна е трайно реш

След репортаж по Нова бяха осигурени нови ваучери за храна за миньорите в "Бобов дол". Въгледобивните работници получаваха купони за храна, които можеха да се използват само в един единствен, празен магазин. Показахме ви боят на опашките, а ето и развитието с днешна дата.


След месеци чакане около рафтовете на почти празен магазин. Единственият, който приемаше миньорските купони в "Бобов дол".


След като кадрите шокираха България, в спора се намеси и Главната инспекция по труда и даде срок до края на юни проблемът да бъде решен. В крайна сметка, от няколко дни работещите в мини "Бобов дол" взимат ваучери на лицензиран оператор, които са валидни в магазини в цялата страна.


Вече в почти всички магазини в "Бобов дол" служителите на мината могат да ползват ваучерите за храна. Хората, разбира се, са доволни.


Аз работя като майстор копач в мината. Последната истина е, че дадоха ваучерите хората. И то законни ваучери, не като преди купони”, обяснява Янко, работник в мина "Бобов дол".


„Почти във всеки магазин – стока има и могат да се похарчат ваучерите”, потвърждава и Венцислав, също работник в мина "Бобов дол".


Доволни от решаването на проблема са не само миньорите, но и собствениците на магазинчета в града. Някои от тях вече отчитат ръст на продажбите от над 30%.


„Града ще се развие, защото парите остават в него. С този магазин нещата се навързаха, парите отиваха в София, за сметка на обикновените хора”, поясни Николина Гъчова, собственик на магазин в "Бобов дол".


Утре Инспекцията по труда започва проверка в мини "Бобов дол", за да се увери, че проблемът с ваучерите за храна е трайно решен.


Повече по темата гледайте във видеото.